Comet Atlantis: Like a comet streaking across the atmosphere, the Space Shuttle Atlantis left space for the final time on July 21, 2011, descending to a smooth landing at NASA’s Kennedy Space Center in Florida. This astronaut photograph, taken from the vantage of the International Space Station (ISS), shows the streak of an ionized plasma plume created by the shuttle’s descent through the atmosphere.
At the time of the image, the ISS was positioned northwest of the Galapagos Islands, while Atlantis was roughly 2,200 kilometers (1,367 miles) to the northeast, off the east coast of the Yucatan Peninsula. The maximum angle of the shuttle’s descent was roughly 20 degrees, though it appears much steeper in the photo because of the oblique viewing angle from ISS. Parts of the space station are visible in the upper right corner of the image.
In the background of the image, airglow hovers over the limb of the Earth. Airglow occurs as atoms and molecules high in the atmosphere (above 80 kilometers, or 50 miles altitude) release energy at night after being excited by sunlight (particularly ultraviolet) during the day. Much of the green glow can be attributed to oxygen molecules.
Over the years, the space shuttle program has gathered many images and insights on earth’s space environment—including auroras—and on the planet below. We explore the role the shuttle has played in observing our home planet:
In the 1980s and early 1990s, NASA embraced a “systems” approach to studying Earth science. Where land- and ocean-based scientists could make observations in great depth from individual points, space-based sensors could examine entire regimes of Earth with a broader but shallower view—the global ocean surface, plant cover over all continents, the composition of the atmosphere both horizontally and vertically. Scientists could ultimately piece together the micro and macro scales for a deeper understanding of how the planet works.
Equipped with a 60-foot-long payload bay, a nimble robotic arm, and two to seven pairs of human hands and eyes (depending on the size of the crew), the Space Shuttle became an orbiting laboratory and observatory for Earth system science. The shuttle could not observe continuously for months to years, as satellites might. But the human touch and the frequent flights did allow some intensive and diverse studies.
Over three decades, the shuttle served as a critical testbed for remote sensing instruments that would eventually fly on satellites. In fact, many of the technologies in NASA’s Earth Observing System made their maiden flights in the back of NASA’s space pick-up truck.
Lima Metropolitan Area, Peru: Located on the broad alluvial fan of the Rimac River, Lima is the capital of Peru and the only megacity (7.7 million inhabitants in 2002) located on the western coastline of South America. The city was established by Francisco Pizarro in 1535 and became an important colonial port, linking silver mines of the Altiplano of the high Andes Mountains with the burgeoning Spanish empire. During the mid-20th century, significant numbers of people relocated from rural mountain communities into the Lima metropolitan area. Problems now facing the metropolitan region include developing adequate water resources, controlling pollution, and preparing for natural hazards such as earthquakes and landslides. This astronaut photograph depicts the wealthier San Isidro and Miraflores quarters of Lima. This part of the metropolitan area is characterized by numerous vegetated parks, golf courses (such as the Lima Golf Course—approximately 1 km long), and greenbelts interspersed with residential and commercial areas. The higher proportion of dark asphalt in the street grid of the residential and commercial areas lends a purple coloration to the left portion of the astronaut photograph (downtown Lima is to the north). Regions with fewer built materials and vegetation are light tan. Wave patterns are visible approaching beaches, popular tourist destinations, in the lower half of the image. |
Bu kadar uzun neden ara verdigimi merak eden milyonlara :) uzun bir aradan sonra tekrar blogumdan seslenmek beni sizler gibi cok heyecanlandirdi , neden bu kadar uzun suredir yazmiyorum peki cunku artik gezmiyorum ,peki Turkiye ye dondum mu ,yo hayir , ee o zaman gezmemeye baslamadan once nereleri gezmisim size aktarmadigim ve neden artik gezmiyorum onun hikayesine bakalim hep beraber
Bundan once sizlerle paylasmak istedigim uzucu bir haberim var , Mehmet dayimi gectigimiz hafta lanet bir hastalik nedeniyle cok ama cok zamansiz kaybettik , benim icin bu hayatta en onemli insanlardan biriydi , icindeki sinirsiz iyiligi benimle ve ailemle paylastigin icin tesekkurler dayi, sen muhtesem bir insansin !
Evet , yola donelim ...
Ilk duragimiz ;
Artik aradan o kadar zaman gecti ki tabi detaylar cok kalmadi aklimda , Peru da ilk destinasyonum Puno, buradan gectigim gunlerde bolgede kanadali bir maden sirketine lisans verilmesi nedeni ile Aymara yerlileri Puno ve civarinda yollari isgal etmislerdi ,sansima benden once 2 hafta suren karmasa ben gecerken son buldu ve benden 1 hafta sonra tekrar basladi, sanirim bikac kisi de oldu Puno daki olaylarda. Puno da en buyuk atraksiyon Titikaka golu uzerinde yuzen adalar ! Botla oraya gidiyoruz.
Adada yasayan yerliler yuzyillardir kendileri bolgeye ozgu suda yuzen bir bir bitkiden yaptiklari bu adalarda yasiyorlar , yuzyillar once bu adalar ile Titikaka uzerinde yasamaya karar vermelerinin nedeni Inkalar ile Aymaralarin arasindaki savaslardan kacmak icinmis bugun ise bu adalar buyuk bir turistik atraksiyon.
Adalarin nasil yapildigini anlatiyorlar...
Adalardan sonra Inka Kraliyet Aile Mezarligi olan Sillustani ye gidiyoruz
Turun ortasinda birden tam siper pozisyonu alinca tabi her milletten insan var , sasirdilar dedim siz aldirmayin bana ...
Ceviche Dagi :)
Puno dan sonra seyahatimin rayindan cikmaya basladigi yer olan Arequipa ya variyorum. Buraya geldigimde hesapta bikac kalip dunyanin en derin 2 kanyonu olan Colca Vadisine gidilecek ve 6000 metrenin ustune Volcan Misti ye cikilip zirve yapilacak ve sonrasinda ya pasifike Nazca ya dogru ya da Cusco - Machu Pichu istikametinde yola devam edilecek , nerdeee....
Arequipa benim icin tam bir surpriz oldu , en guzel yerler zaten beklentiniz olmadan gittiginiz yerler , hic sasmaz ...
El Misti
Arequipa da neyi kesfediyorum ki tum planlarim birden bire degisiyor , Peru Mutfagini kesfediyorum. Bundan once gezdigim Ekvator , Kolombiya , Brezilya ve Bolivya da zengin bir mutfak kulturu maalesef bulamadim ama Peru bambaska bir boyutta , Arequipa nin dar sokaklarinda birbirinden guzel gurme restoranlari gorunce bunun arkasinda bir altyapi mutlaka yatiyor olmali diye dusundum ve seyahatime cikarken aklimda olan olasiliklardan hatta en kuvvetli seyahat nedenlerimden biri olan mutfak sanatlarinda kendimi gelistirmek konusunda Peru da bir sansim olup olmadigini gormeye karar verdim ve bu konuda kararimi verene kadar her kurus onemli olacagi icin gezmeye ara vermeye ve dogrudan Peru nun baskenti ve buradaki en onemli gastronomi okullarin oldugu yere Lima ya gitmeye karar verdim ve Lima dayiz...
Yaklasik 1 haftada tum okullari gezdim ve Eylul ayinda baslayacak olan 9 aylik bir programi gozume kesdirdim ,Lima yi daha iyi gormek icin bu arada Couchsurfing 10 dan fazla kisiye talep gondermistim , kimisi yanit vermedi , kimisi su an baska couchsurfer misafir ettigini soyledi sonucta 1 haftadan sonra artik kimseden yanit beklemiyorum , okullari gezmeyi bitirdigime gore ve eylul e kadar vaktim olduguna gore bikac gun daha lima da kalip daha , seyahatime cusco ve machu pichu ile sanli bir nokta koymayi ve tum agustos u Pisco da Pisco Sin Fronteras ile 2007 depreminde yikilan evlerin yapiminda gonullu olarak calisarak gecirdikten sonra Eylul basinda okula baslamak uzere Lima ya geri donmeyi dusunuyorum ,%100 degildi ama % 80 karar vermistim KII o gune kadar yanit vermeyen Couchsurfer lardan biri Sonia , evinde kalma talebimi kabul etti , bende super dedim bikac gunu de burada lokallerle geciririm , tencere kapak misali daa iyisi olamaz , yeni plan guzel basladi die seviniyorum tabi , neyse pilimi pirtimi toparlayip bir Cumartesi gunu bikac gunlugune Sonia nin evinde gectim. Bizim Sonia tam bir sosyal bocek cikti , Cumartesi tum gun parti derken sira geldi herseyin degistigi ve tek gercek planin no plan oldugunu hayatin yuzume carptigi o pazar gunune geldi , Sonia ve arkadaslariya San Juan Festivalini kutlamak icin hep beraber bu mekana geldik
Bu partide nemi oldu ? Asik oldum , Sonia nin arkadaslarindan Isabel meger butun planlarimi altust edecekmis daha yeni degistirdigim planlarimi bir kez daha degistirmeme neden olacakmis ki haberim yokmus , su an ki durumum nedir die sorarsaniz , 4 aydan uzun suredir Isabelle beraberiz , gastronomi okulu deseniz o da yalan oldu su an icin ama! , yaklasik 2 aydir Kazakistan da 2 yil calistigim sirketin Lima ofisine de calisiyorum :) Hayat bazen sizi bole alip bi noktadan baska bi noktaya goturuyor , bana soruyorlar ne kadar kalacaksin , planin ne die , bilmiyorum diorum gercekten bilmiyorum cunku , tek bildigim su anda oldugum yer mutlu oldugum yer , bu kadarini bilmekte bana yetiyor acikcasi :)
Seyahatin bitip Lima da yasama moduna gectigim gunlerden sonraki bazi enstantaneler ,
Ne diyelim bu blogun sonu mu ? Kesinlikle diil , sadece simdilik bir ara veriyorum , Lima dan yine arasira sizlerle paylasmak istediklerim olacaktir onun disinda , bu gezmek gormek kana girdi bir kere simdi olmasa da ileride tabii ki ve kesinlikle yola devam
Tabii Turkiyeyi de cok ozledim ama orada beni ozleyen her kim varsa merak etmesin , elbet yine gelecek ben :)